Васил Иванов: Много от членовете на СИК бяха неподготвени и дори неграмотни
Васил Иванов: Много от членовете на СИК бяха неподготвени и дори неграмотни / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Председателят на ОИК- Кюстендил Васил Иванов се обяви за професионална изборна администрация и въвеждане на машинното гласуване.
"Това, което куцаше на тези избори бе абсолютната и тотална неподготвеност на СИК. Последните 3 дни преди изборите на 25 октомври бяха направени десетки замени на членове на комисии от Коалиция "За промяна" и ДПС. Тези членове дойдоха неподготвени в изборния ден, без да са преминали обучения. Някои членове бяха и неграмотни. Не може да объркаш протокола за националния референдум, не може да не се справиш с 3 бакалски сметки", коментира на пресконференция председателят на ОИК Васил Иванов, но в лично качество, като човек, който има опит в изборния процес от 2003 година и е участвал във всички видове избори и национален референдум.
Иванов разказа, как в деня на изборите е питал членове на СИК- Вие коя партия или коалиция представлявате? "Те не ми отговаряха, казваха ми- нали знаеш тук съм за някои лев. Не може така", категоричен бе председателят на ОИК. Той даде и пример с членовете на подвижната избирателна секция, които са имали да броят бюлетините на 26 души, а са предали протокола сред последните в 9 ч. на 26 октомври.
Васил Иванов каза, че все още не е гледал протоколите от 110 СИК и ще го направи днес и в следващите дни, за да може ОИК да приеме становище за пред Административния съд, по делата за касиране на изборите за кмет на общината и общински съветници.
"Много слаба бе националната кампания на ЦИК за тези местни избори и особено са преференциалния вот. Партиите също не си подготвиха гласоподавателите. От там се получиха и огромния брой недействителни бюлетини. Не може ОИК- Трекляно да е от 11 члена, при 9 секции за гласуване и ОИК- Кюстендил да е от 11 члена при 110 секции. ЦИК до последно даваха противоречиви указания и решения. Пример е сгъването на бюлетината", коментира още Васил Иванов.
Според него, делата за касиране на местните избори в Кюстендил се водят, за да може "някои хора да си начешат егото".
"Не може с 300- 400 гласа да оспорваш избора на кандидат с 15 000 гласа! Сборът от вота за останалите 9 кандидати за кмет, плюс недействителните бюлетини е по- малък от този на Петър Паунов. Той има отново преднина с над 2000 гласа. Няма протокол подписан с особено мнение от член на СИК или от застъпник, или представител на партия или коалиция. Затова не трябва да се допуска ръчно броене на бюлетини", категоричен бе председателят на ОИК- Кюстендил Васил Иванов.