/ Влади Владимиров
Успешното приключване на проекта, по който бяха основно ремонтирани сградите на ПМГ, Детска градина “Първи юни”- база “Зорница” и Второ ОУ, отчете ръководителят му инж. Илиян Фусков.  Проектът “Ефективно подобряване на материално- техническата база в образователната инфраструктура на Община Кюстендил” бе на стойност 4 907 648 лв., като от тях 4 171 501, 60 са от ЕС и 736 147, 34 лв. от националния бюджет.
 

Успешен финал на проекта за Ефективно подобряване на материално- техническата база в образователната инфраструктура на Община Кюстендил
Влади Владимиров


“Целта бе модернизация на сградите. Изпълнена бе топлоизолация на фасади и покриви, подмяна на дограма, поставяне на соларни системи и въвеждане на мерки за по- ефективно и енергоспестяващо осветление. Подменени бяха отоплителните инсталации.

В тези училища и детска градина, от подобрената среда за обучение се възползват 840 деца, плюс техните учители и родители”, коментира инж. Фусков. Той допълни, че по предварителни данни, енергоспестяващите мерки са довели до намаляване на разходите с около 40-55%. Една година след приключването на проекта ще се направи реодит, като има специална методология за това и данните се докладват на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Община Кюстендил трансформира половината си капиталови разходи, за да асфалтира улици

По време на заключителната пресконференция бяха показани снимки от състоянието на сградите преди и след ремонтните дейности. Устойчивостта на проекта е 5 години, но отделни части от изпълнените дейности имат по- дълъг гаранционен срок, като покривите - 7 години, соларните системи - 10 години.
Дарик- Кюстендил