Трайна тенденция за намаляване здравно осигурените в областта отчитат от РЗОК
Трайна тенденция за намаляване здравно осигурените в областта отчитат от РЗОК / Дарик радио,архив

24 633 е броят на неосигурените в областта към края на януари 2014 г., отчетоха от РЗОК Кюстендил.В края на 2012 г. броят им е бил 24 498, броят на здравно осигурените жители на областта е 116 216.
"Ние пазим в момента що годе една устойчива низходяща тенденция, за мен като информатик това е един голям процент. Ако някой мисли, че с близо 30% неосигурени ще извършваме здравно осигуряване е абсурд.По мое мнение официална статистика на неосигурените в България не се дава, нали всяка година имаме избори", коментира експертът -програмист в РЗОК Кюстендил Георги Лазаров.

На лице е тенденция за увеличаване броя на неосигурените, които търсят безплатна доболнична помощ.От тази година се разширява пакета за доболнична помощ на неосигурени родилки, коментира директорът на РЗОК Кюстендил Матей Попниколов.
"От тази година касата ще заплаща лечението съгласно постановление 17 на МС, става дума за това, за което се говори в Кюстендил между БЛС, общопрактикуващи лекари, сдружение "Ларго".Ние ще плащаме на болниците лечението на здравно неосигурените пациенти, които са социално слаби.Тези пари не са от бюджета на НЗОК, а от бюджета на социалното министерство, но де факто тази дейност ще правим ние, ние ще правим проверките и ще осъществяваме плащанията. От началото на февруари вече болниците отчитат пациенти по постановление 17", заяви директорът на РЗОК Кюстендил Матей Попниколов.