Томислав Скандалиев с най- добра ракета, но без късмет и без медал на СП
Томислав Скандалиев с най- добра ракета, но без късмет и без медал на СП / Личен архив

Кюстендилецът Томислав Скандалиев представи най- добрата ракета в клас S7- умалени копия на действителни ракети, по време на Световното първенство по ракетомоделизъм в Каспичан. Той участва в надпреварата при юношите. За съжаление, лош късмет остави представителят на школата по ракетомоделизъм към ОДК- Кюстендил без отличие.


Участниците представиха на първия етап от състезанието ракетите си пред 5- членно жури, в изложбена зала. Оценяват се сложност, конфигурация, полетни качества и др. Скандалиев оглавява класирането с 516 т. На втори етап, ракетите се изстрелват, кюстендилската ракета прави хубав полет, зареждат се и 3- те степени, отварят се 7 парашута, но един се къса и следва дисквалификация от журито.


Българският национален отбор спечели 5 шампионски титли, при юношите и девойките, мъже и жени. Участваха над 350 участника от над 20 държави, като делегациите от Китай и САЩ са от по 50 души.Тимът ни спечели купата за комплексен победител на Световното първенство, която ще бъде показана в различни градове от страната, един от които Кюстендил, за популяризиране на ракетомоделизма.


Гости на СП в Каспичан бяха и ветерани в този спорт от страната, като сред поканените и присъствали бяха Георги Лулев и Снежана Лулева.
Кюстендил ще бъде домакин на Националното ученическо първенство по ракетомоделизъм, което ще се проведе през медец май 2015 година.