Стефан Лазаров иска оставката на Сашо Кръстев. Той отговаря- предизборно е
Стефан Лазаров иска оставката на Сашо Кръстев. Той отговаря- предизборно е / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Оставката на председателя на читалище "Васил Левски" в ромския квартал "Изток" Сашо Кръстев, иска бившият кметски наместник на квартала Стефан Лазаров.

"Хората в квартала не желаят Сашо Кръстев за председател. В читалището не влиза никой, освен определен кръг от 10 души. Няма самодейни състави, няма клубове по интереси. Кръстев и съпругата му са начело на НПО, които сключват договори за наем и други услуги с читалището, т. е. той плаща сам на себе си", коментира пред Дарик Стефан Лазаров.

Формалният повод за поисканата оставка е липсата на програма за отбелязване на Световния ден на ромите- 8 април. Лазаров уточни, че  по молба на младежи е организирал спонтанно концерт на местната група "Лео бенд".

"След концерта, хората викаха - Оставка, Оставка". Каня Сашо Кръстев на диспут пред хората и медиите. Предлагам му и той ако иска да инициира подписка в негова защита и ако събере повече гласове, аз ще му се извиня публично", заяви Лазаров. Той допълни, че в нарушение на закона за читалищата залата на читалището е дадена през март за проповеди на Свидетели на Йехова, за което е информиран и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Като част от предизборната кампания, определи искането за негова оставка, председателят на читалище "Васил Левски" Сашо Кръстев.

"Мисля, че по закона за читалищата си има друг орган, не е Стефан Лазаров човека, който да каже, какво има и какво няма. Той не е влезнал 1 година в читалището, от къде има информация, че няма дейност, не мога да разбера. Има постоянно състави, има графици, децата идват. Има изобразително изкуство, млад артист, има ансамбъл- нов за автентични ромски танци", заяви пред Дарик Кръстев. Той коментира и вчерашния концерт по повод Световния ден на ромите. "Вчера са правили митинг, пропаганди са това. Доколкото знам, Мая Манолова е говорила. Търсят предизборно нещо, това което се говори не е сериозно".

Председателят на ромското читалище отговори  и на обвиненията, че сам сключва договори със себе си, като председател и на Неправителствена организация.

"Всичко е проверено, постоянно пишат жалби. Проверено е от прокуратури, икономическа полиция. По донос, имаше проверка и за оръжие в моя офис. Аз не искам да участвам в предизборни игри. Криво му е, като не може да е кметски наместник. Пише се от "Ларго", като общественик, не знае къде е той", каза Сашо Кръстев по адрес на Стефан Лазаров.

Кръстев отхвърли предложението на Лазаров  за диспут, като заяви, че би се съгласил, но след изборите на 12 май.