Стартират процедура по подмяна на уличното осветление в Сапарева баня
Стартират процедура по подмяна на уличното осветление в Сапарева баня / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Сапарева баня ще започне подготовка на конкурсната документация за избор на стратегически партньор. На принципа на ЕСКО договор общината ще подмени уличното осветление. Договорите с гарантиран резултат, ЕСКО договорите имат за цел изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност, като възстановяването на направените инвестиции и изплащането на дължимото на изпълнителя възнаграждение се извършва за сметка на реализираните икономии на енергия.
Конкурсната документация, която ОбС Сапарева баня възложи на кмета на общината е с няколко основни параметри. Промяна на съществуващите осветителни тела и рогатките към тях, със светлодиодни осветителни тела и съответно нови рогатки. Частният партньор ще трябва да инвестира пълния обем на инвестицията.
Срокът за изплащане на инвестицията ще бъде 10 години. Частният партньор изцяло носи финансовия, технически и търговски риск за изпълнението на предприетите мерки за повишаване на енергийната ефективност, освен това ще поеме експлоатацията и поддръжката на съществуващата новоизградена система за улично осветление за срока на споразумението и договора към него.