Скаути строят лагер на Иглика. Телефони и лаптопи - само по час на ден
Скаути строят лагер на Иглика. Телефони и лаптопи - само по час на ден / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Националният скаутски летен лагер „Иглика 2013" започва днес, като участниците - около 50 на брой, трябва да са пристигнали до 12.00 ч. Скаутите, във възрастова група от 12 до 18 г. ще летуват в периода от 24.08-01.09.2013 г.

По време на лагера те ще бъдат разпределени в патрули от 6-8 човека и така ще участват в различните скаутски дейности. Всеки патрул ще построи свой собствен бивак на открито и ще се включи в традиционните дейности, като дневен и нощен поход, скаутска олимпиада, скаутски игри, оцеляване и др.

Основни акценти в програмата на лагера са- посещение на чудните забележителности в град Кюстендил и посещение на запленяващия с красотата си връх Руен. Също така децата ще вземат участие в различните скаутски работилници, където ще научат много за природата, която ги заобикаля, начините да се справят с трудности и много други забавни и полезни умения, информират от Националната скаутска организация.

Таксата за участие е в размер на 200 лв., като във връзка със съвместната работа с Областна управа- Кюстендил, всички участници от региона ползват 15% отстъпка.

В лагера са взети всички необходими мерки за хигиена и безопасност, и ще има денонощно присъствие на квалифицирано медицинско лице, информират организаторите. Всеки участник трябва да разполага с необходимата екипировка, приложена към инструкцията, както и да е запознат с правилника за вътрешния ред на лагера. Ето и част от правилата в лагера:

- Забранява се влизането на външни лица в района на лагера, с изключение на изрично поканените от ръководителите на лагера гости;

- Забранява се излизането на участниците от района на лагера без изричното разрешение на ръководството;

- Забранява се ползването на мобилни телефони и други електронни устройства по време на мероприятията включени в програмата на лагера. Използването им е разрешено всеки ден между 18.30 и 19.30 ч.;

- Строго се забранява внасянето и използването на алкохол, цигари и упойващи вещества в и по време на лагера;

- При неспазване на настоящия правилник, като крайна мярка родителите на участника ще бъдат уведомени и помолени да вземат детето си от лагера за своя сметка.

Лагерът ще приключи на 01.09.2013 г., с транспортирането на всички участниците до жп гара Кюстендил в ранния следобед.