Яворов може би има внук във Франция? Откриха изложба на Василия Стоилова в Кюстендил
Яворов може би има внук във Франция? Откриха изложба на Василия Стоилова в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Хипотезата, че поетът Пейо Яворов е имал син от французойка, разследва авторът на новата книга за - рода Яворов, Явора Стоилова- Книгата ще носи името "Обречени" и ще излезе от печат до дни. Може би поетът има внук или правнук, който живее във Франция. "Търсим следите, защото от този почти се изчерпа", каза пред Дарик проф. Атанас Куртев.
Той представи в Кюстендил изложба на неговата покойна дъщеря и праплеменница на Яворов- Василия Стоилова / Куртева по паспорт /.

Гостите и участниците на Третия международен фестивал "Велики учители" и клавирен конкурс "Виктор Мержанов" могат да видят 5 от платната на Василия Стоилова, които са били дълги години в галерия в центъра на Рим, но са върнати в България от италианците след, нейната смърт. Сред тях и портрет на Пейо Яворов, който вече е откупен от галерията в Чирпан.


"Успяхме да донесем малка част от творчеството на Василия Стоилова. В една галерия в Рим, на централна улица тя прави изложба към 2003 година. Тези картини стояха дълго време в тази галерия, около 40 са изкупени, а останалите 10 ни изпратиха обратно италианците, като разбраха за кончината й. 5 от тях са тук. Тя е внучка на Васил Стоилов, велик български художник, движил с Владимир Димитров- Майстора и го е рисувал", разказа проф. Куртев. Той припомни, че преди няколко години бе подредена голяма изложба на дъщеря му в художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора", на която присъства и един от най- великите световни пианисти на 20 век Виктор Мержанов, тогава на 93 години. С идването му в Кюстендил се полага началото и на "Велики учители". Мержанов умира в Русия на 94 години и вече тук се прави клавирен конкурс носещ неговото име.