Пътна полиция и мотоклубове в обща битка за Безопасност и на две колела
Пътна полиция и мотоклубове в обща битка за Безопасност и на две колела / Влади Владимиров

Националната кампания "Безопасност и на две колела" бе представена в Кюстендил от началника на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР - Кюстендил, главен инспектор Румен Точев и представители на мотоклубовете "Осоговски ездач"- Кюстендил, "Байкър бойс"  и "Брадърс фром хел" от Дупница.

Целта е да се намалят ПТП с участие на мотопедисти и мотоциклетисти, както и да се обърне внимание на другите участници в движението да пазят водачите на двуколесни МПС, които са най- уязвими на пътя. През месеците април- октомври, всеки месец ще има поне по 3 специализирани полицейски операции, в които ще се проверява за неправоспособни водачи, движещи се без предпазни средства, употребили алкохол и то основно по общински и третокласни пътища, във времето от 14,00- 02,00 часа.

"През последните години е налице бързо нарастване на броя на мотоциклетистите и мотопедистите, участници в движението по пътищата. Увеличават се и пътнотранспортните произшествия  по вина и с участие на тези категории водачи. През 2012 г. в сравнение с предходната година е налице увеличение на абсолютния брой и относителният дял на ПТП, и пострадалите по вина на мотоциклетисти и мотопедисти. Загиналите и ранени водачи и пътници са предимно млади хора", заяви главен инспектор Румен Точев.

През изминалата 2012 г., на територията на ОДМВР гр. Кюстендил са възникнали 15 ПТП по вина на мотоциклетисти и мотопедисти. От тях 9 са тежки, като са ранени 7 водачи, един пътник и двама пешеходци.

Предложено е на Регионалния инспекторат по образование, униформени служители на „Пътна полиция", заедно с представители на мотоклубовете да изнесат кратки беседи пред учащите се от 9 до 12 клас, по темата за безопасността на движението на водачи на двуколесни МПС /придобиване на правоспособност, най-чести ситуации за тежки ПТП с анализ на конкретни случаи, санкции по ЗДвП за основните нарушения, практически препоръки за предпазване от ПТП и др./.

С мотоклубовете ще се обсъдят възможностите за участие в превенцията на техни членове /изрядни и опитни мотоциклетисти/ - за предаване на своя опит на начинаещи и неопитни мотоциклетисти чрез беседи и практически демонстрации на правилно, нерисково управление и поведение.

Представителите  на мотоклуб "Осоговски ездач" Светослав Стаев и Лъчезар Иванов споделиха, че при тях членуват само правоспособни водачи, а членовете на Управителния съвет на мотоклуба следят техни членове да не нарушават правилата за движение. Имат система и за налагане на наказания, дори и изключване от клуба, макар засега до крайната мярка да не се е стигало.

Председателят на  мотоклуб "Байкър бойс" - Дупница, Янек Миланов заяви съпричастност към кампанията "Безопасност на две колела" и направи следните превантивни предложения: Мотористите и представители на КАТ да  направят постъпки за легализиране и специализиране на терени за мотогонки, предварителни проверки с дрегер да се правят на участниците в гонките и демонстрациите, пътни полицаи да участват в беседи и демонстрации за млади мотористи, а и с водачи на МПС.