Прокуратурата пред ВАС- решението на съда в Кюстендил за нови избори за ОС- Дупница е законно
Прокуратурата пред ВАС- решението на съда в Кюстендил за нови избори за ОС- Дупница е законно / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Като неоснователни, определи касационните жалби на Общинска избирателна комисия- Дупница и на Политическа партия „Движение 21", прокурорът по делото за изборите за Общински съвет- Дупница във Върховния административен съд. Жалбоподателите оспорват решението на Административен съд- Кюстендил, с което бяха касирани изборите.
"Неоснователно е искането за проверка на всички протоколи от 71 секционни избирателни комисии.Във връзка с оспорването на истинността на протоколите на поисканите секционни избирателни комисии, материалната доказателствена сила на изборните протоколи не е разколебана, с изключение на този в СИК - общо 14 на брой, посочени изрично в обжалваното решение, тъй като липсват отбелязвания за каквито и да е спорове между членовете на СИК.Затова съдът правилно е уважил искането само за ново ръчно преброяване на бюлетините в изрично посочените в решението 14 СИК, за които съдът е счел, че е налице съмнение относно тяхната истинност, с оглед масовото извършване на поправки по протоколите, главно в частта за отбелязванията на предпочитанията за отделните кандидати в различните листи................. Неправилното отчитане на изборния резултат, който е довел до разлика в разпределението на мандатите, което безспорно е доказано по делото, не позволяват да се определи вярно крайния резултат от вота на избирателите.При проверка на оспорените протоколи в 14-те СИК резултатът сочи на различен от този, установен в протокола и решението на ОИК-Дупница.Правилен е изводът на съда за допуснати съществени нарушения на изборните правила", се казва в становището на Върховната административна прокуратура.
Председателят на ОИК- Дупница Здравко Василев и секретарят на комисията Янакиева пледираха пред състава на ВАС да отмени изцяло обжалваното решение на съда в Кюстендил и да върне делото за ново разглеждане от Административния съд.
"Също така молим да бъде извършено ревизия на останалите 57 СИК на територията на общината, с оглед подробно изложените в жалбата съображения", казва Здравко Василев.
Независимият кандидат за общински съветник Иван Танев, за който бяха установени допълнителни гласове, които му достигат за мандат в ОС, от какъвто е лишен към момента призова- "Моля да оставите в сила решението на първоинстанционния съд".
Адв.Николов, който представлява лидерът на БСП- Дупница Станислав Павлов пледира- "Моля да постановите решение, с което да потвърдите решението на административен съд Кюстендил, като правилно и законосъобразно.
Очаква се решението по делото на ВАС.