Показват освобождението на Кюстендил с мобилна изложба
Показват освобождението на Кюстендил с мобилна изложба / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Мобилна изложба дава информация за освобождението на Кюстендил, преди празника на града- 29 януари. Нейни автори са от Държавен архив- Кюстендил. Двете пана са изложени в градинката до Чифте баня, като идеята е да бъдат разположени в градската градина, до паметника на Тодор Александров и в по- големите училища. Мобилната изложба се организира за 3- та поредна година.

Показват освобождението на Кюстендил с мобилна изложба
netinfo

"Показваме фотоси на освободителите на Кюстендил генерал- майор барон Богдан Теофил Майендорф и Дядо Ильо Войвода, на кюстендилският митрополит Иларион Ловчански, който съдейства на Ильо Войвода да убедят местната турска власт да се предаде без проливане на кръв. Кюстендилци могат да видят карта на военните действия от освободителната война, снимки на първия военен комендант на града ген. Николай Савойски, първия окръжен управител Николай Овсяний, както и на първия избран кмет, а по- късо и депутат Григор Караманов", разказа пред Дарик директорът на Държавен архив- Кюстендил Петър Шейков.
Изложбата показва и документи, които дават информация за действията довели до освобождението на Кюстендил от турско робство.