Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова очаква до петък да станат ясни графикът и документите, които трябва да се променят от 3 министерства, за да заработят приетите от парламента промени в Закона за отпадане на ДДС върху дарените храни. Текстовете за допълнителни стимули към производителите на храни, които даряват храни с изтичащ срок на годност, към момента не работят.

“Но, с натиска, който ще упражним върху изпълнителната власт  и упражнявам в момента, се надявам това да се слуги до края на този месец и даренията на храни преди Великден да станат още повече. Всеки ден имаме работни групи как да си напише домашното изпълнителната власт - 3 министерства, и се надявам в петък да финализираме тези усилия, поне с ясен план, точно как го правят, в какви срокове и какво съдържат документите и през следващите 1-2 седмици да го направят. Това са Министерството на финансите, МТСП  и МЗХ, като министерството на земеделието и храните са си написали домашното. Списъкът с храни, със сроковете на годност са минали през БАБХ и министъра на земеделието и са отишли в МФ. Необходима е стиковка между 3 министерства за механизма, по който ще се отчитат освободените храни, който да се допише от МФ и МТСП, да не се окаже прът в колелото, като ограничи списъка с лица, които може да получат тези храни. Това е и най-сложната част от работата, да не се получи дублиране и двойно финансиране, но в крайна сметка дарените храни да достигат до хората, които имат нужда от тях.. Едва ли някой с доходи ще кандидатства за получаване на дарени храни”, коментира в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

Тя изрази надежда, че кампанията й “Великден за всеки” ще бъде по-успешна от тази през 2016 година, когато бяха събрани 1 000 000 лв. от дарения. “Сега се надяваме даренията да бъдат повече, включително и тези в храни”, каза Манолова.
 
Дарик- Кюстендил