Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова
Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова / БГНЕС, архив
Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова
87839
Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова
Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова
  • Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова
  • Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова

За отпадане на ДДС върху храните, които се даряват, се обединиха омбудсманът Мая Манолова и хранителният бранш. Инициативата е част от новата кампания „Всеки ден - Великден", която цели облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки.

По думите на националния защитник близо 700 000 тона храна годишно се унищожават, вместо да се нахранят гладните. Една трета от гладуващите у нас са деца, които живеят в бедност, не се хранят редовно и на трапезата им липсват основни хранителни продукти.

Манолова обясни, че потенциалните дарители нямат мотивация, защото унищожаването излиза по-евтино именно заради ДДС на дарените храни. По тази причина омбудмсанът и хранителният бранш предлагат отпадането му.

Предлагат 5% ДДС за бебешки храни и съоръжения за хора с увреждания

Целта на новата кампания „Всеки ден - Великден" е да направи дарителството ежедневна дейност, обясни националният омбудсман Мая Манолова:

"Това е една кампания срещу глада, бедността, но в същото време ще стимулира съпричастността, взаимната подкрепа, доброволчеството и дарителството в българското общество".

Тя цитира данни на НСИ и Евростат, според които в момента в България над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност:

"Близо 50% са в риск от бедност или социално изключване. Над 46% от българите преживяват в тежки материални лишения, като най-засегнати са възрастните хора и българските деца. Децата в България до 15 години, които са над 1 млн., се хранят най-зле от техните европейски връстници. Практически всяко трето дете не се храни пълноценно, като на трапезата му липсват основни хранителни продукти. Това е така, защото семействата не могат да си го позволят".

Паралелно с тази статистика, над 670 000 тона храни се унищожават, без да достигнат до гладните. Причината е, че производителите и търговците на храни нямат стимул да даряват.

"Данъкът върху дарените храни е 20%, а при унищожаване на храни не се дължат данъци", каза още Манолова.

Има законови изисквания само на храни от животински произход, за което се заплащат по 19 или 20 стотинки за унищожен килограм.

Така например, ако се унищожи 1 тон месо, се заплащат 190 лв., а ако се дари - 800 лв. При кашкавала - за унищожаване се дават 180-220 лв., а при даряване - 1400 лв.

По тази причина омбудсманът и хранителният бранш предлагат да се премахне данък добавена стойност върху дарените храни от 1 януари догодина.