Общинските стипендии в Кюстендил ще бъдат разпределени след тест в началото на юли
Общинските стипендии в Кюстендил ще бъдат разпределени след тест в началото на юли / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

Тестът за общинските стипендии в Кюстендил ще бъде най- вероятно в началото на месец юли, каза кметът Петър Паунов.
102 ученици се конкурираха през миналата 2013 година, като парични стимули получиха 33- ма, постигнали минимум 17 точки.
Общинска стипендия от по 300 лв. получиха трима ученици от ПМГ, които са се представили най- добре на теста- максимума от 20 точки, според комисията, която проверява работите. Петима получиха по 200 лв., 12 по 100, а 13 по 50 лв.
"Критериите, по които бяха оценявани писмените работи са 5 и те са взаимно свързани: Автентичност- доколко решението издава емоционалната ангажираност и предлага социално желан отговор; Ангажираност- доколко ученика е готов да направи морален избор и да поеме отговорността за него или се опитва да го избегне; Автономност- доколко решението издава нагласа за автономно мислене, спрямо зависимост от групови нагласи; Аргументираност- доколко аргументацията се основава на етична интуиция и, доколко на абстрактни и морални принципи и Креативност- доколко решението е творческо или следва определени клишета", каза началникът на отдел "Образование" Нели Петкова.