Спешен център- Кюстендил
Спешен център- Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив
Няма физически нападения срещу екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в Кюстендил през 2017 година. Отправяни са само вербални заплахи към колеги, каза пред Дарик директорът д- р Анелия Георгиева. Последният по- сериозен инцидент е от 2016 година, когато бе нанесена средна телесна повреда на шофьор на линейка, от агресивен роднина на пациент.

“Не сме имали забавяне при реакция на спешен сигнал. За нас важното е да се тръгне веднага и много често уточняваме подробностите в движение. В градовете достигаме за 8 минути. На 66% от територията на област Кюстендил, нашият екип пристига до 20 минути, останалите 34% са по- проблемни, особено територията на община Трекляно, планинските места, курортите. Имахме случай, при който екип се придвижи с лифта, за да окаже помощ на пациент в района на Седемте рилски езера”, коментира д- р Георгиева. Тя допълни, че се поддържа много добра връзка със здравните медиатори в ромските общности. “Имаме списък на медиаторите в кв. “Изток” в Кюстендил и си партнираме добре, отзовават се. Новото е, че имаме графика и възможност за връзка с дежурните прокурори в Районните прокуратури в Кюстендил и Дупница”, каза още директорът на Спешен център- Кюстендил.

В Рилския манастир има открит неотложен кабинет, където медик оказва първа неотложна помощ. Много често се помага на чужди граждани.
 
Дарик- Кюстендил