Намаляват здравноосигурените лица в областта. Софийски болници мотаят пациенти
Намаляват здравноосигурените лица в областта. Софийски болници мотаят пациенти / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил, архив

Здравноосигурените лица в Кюстендилска област са намалели за една година с 2 680 души, показват данните на РЗОК- Кюстендил за началото на второто тримесечие, спрямо същия период на 2012 година. Това е и причината да има минимално намаление на направленията за така наречените "остри случай", средно с по едно на личен лекар. Направленията за хронично болните са увеличени, каза за Дарик директорът на РЗОК д- р Матей Попниколов.

"В момента здравноосигурените лица на територията на нашата област не трябва да се притесняват от липсата на направления", категоричен бе д- р Попниколов. Той посочи и проблем, който създават софийски болници. Те искат от пациент, преди прием да изпълни дълъг списък от изследвания  и консултации, които са длъжни да му направят по клиничната пътека. Така се създава напрежение между пациент и личен лекар, когато човека се върне от София и поиска от лекаря си съответните направления, коментира директорът на РЗОК- Кюстендил.

Личните лекари са запознали с този проблем и директора на НЗОК, по време на срещата си с д- р Пламен Цеков в Кюстендил.

"Напрежение се създава и от изискването хронично болните да минават ежегодно на ТЕЛК, като се искат всеки път редица изследвания. Тази регламенти могат да бъдат променени от Министерството на здравеопазването", заяви д- р Матей Попниколов.