МТСП казва не на идеята на д-р Пламен Симеонов за безплатни кабинети
МТСП казва не на идеята на д-р Пламен Симеонов за безплатни кабинети / Дарик радио,архив

От Министерството на труда и социалната политика са дали отрицателен отговор на предложението на д-р Пламен Симеонов за разкриване на кабинет за безплатни прегледи на здравно неосигурени в Кюстендил, информира областният управител Иван Каракашки.Той е изпратил предложението на председателя на регионалната колегия на БЛС в Кюстендил и до Министерството на здравеопазването.
В писмо на Министерството на труда и социалната политика до областният управител се казва, че МТСП няма ангажимент по здравеопазването , то се занимава със социално слабите и ако се предприеме разкриването на такъв кабинет, това ще нанесе щети на здравно осигурителната система в България, защото никой няма да желае да се осигурява.
"В началото аз бях много за тази идея, но след това писмо прецених, че от министерството са прави.За тези пациенти, които са неосигурени , в критично състояние и тежко болни държавата е предвидила начин през болниците да се лекуват.Не могат да се дават преференции хората да не се осигуряват, защото и без това е ясно, че здравната система е зле", заяви Иван Каракашки.
С неусвоените средства за лечение на крайно нуждаещи се по Постановление 17 да се финансират безплатни първични прегледи и изследвания ,предлага д-р Пламен Симеонов. За миналата година от 5 млн. лв. са усвоени едва 2 млн.