Кюстендилци за домашната ракия, акциза и депутатите
Кюстендилци за домашната ракия, акциза и депутатите / Дарик Нюз,архив
Кюстендилци за домашната ракия, акциза и депутатите
82741
Кюстендилци за домашната ракия, акциза и депутатите
  • Кюстендилци за домашната ракия, акциза и депутатите

Държавата удари домашните казани за варене на ракия. Малкият казан за ракия вече е с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Според поправките собствениците на малки обекти ще продължат да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол, за миналите в категорията големи обаче данъкът е 1000 лева. Досега те бяха с максимална вместимост над 1000 литра. Старите ракиджии обаче скочиха на промените и признаха, че това ще удари цената и качеството на ракията.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000 литра, вече ще плащат по-висок акциз.


"Българинът не може без домашна ракия. Тя е и за сватби, и за кръщенета , и за погребения. В нашият край се произвеждат плодове и хората варят много домашна ракия", споделиха кюстендилци пред Дарик.
Чуйте коментарът им: / запис /


"Променя се това, че селските ракиджийници няма да могат да имат съдове над 500 литра. Т.е. наистина ще бъдат едни малки обекти за изваряване на ракия. Който има в мазето казан - негова си работа", коментира председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.
След седмица промените ще влязат отново в бюджетна комисия за окончателно гласуване.