Кюстендил може да излезе от Рила еко, ако проекта за депо в Джерман не се случи
Кюстендил може да излезе от Рила еко, ако проекта за депо в Джерман не се случи / Дарик- Кюстендил ,архив
Кметът на Кюстендил за проблема с регионалното депо
62523
Кметът на Кюстендил за проблема с регионалното депо
  • Кметът на Кюстендил за проблема с регионалното депо

Община Кюстендил е готова да излезе от сдружение „Рила еко", ако проекта за Център на третиране на отпадъци не се реализира, каза кметът на община Кюстендил и председател на сдружението Петър Паунов, преди срещата, която се провежда в Дупница. Както и всички останали срещи досега, тя се провежда при закрити врата.

Паунов коментира, че няма да допусне жителите на общината да се натоварват допълнително. Той посочи, че само за тази година отчисленията, които плаща всеки гражданин на община Кюстендил са 20 лв. на човек и с всяка година това ще се удвоява. Кюстендил ще търси алтернативни варианти. Паунов обаче подчерта, че със сигурност ще се търси възможност този център да се реализира. Според него, проблема с депото и възникналото напрежение е проблем на община Дупница, и допълни, че още в самото начало е било ясно, че депото трябва да бъде в Дупница, като географски център. Кметът на Кюстендил отхвърли твърденията, че има проестиращи и от село Радловци.

Предвид създалото се напрежение Паунов каза, че ако от община Дупница предложат алтернативен терен, то той  ще бъде коментиран в сдружението, но до момента не е предложен такъв. „Всички сме заинтересовани депото да бъде изградено съобразно екологичните изисквания. Очакваме решението за оценка за въздействие върху околната среда на РИОСВ", заяви кметът на Кюстендил.

Зам.- кметът на община Сапарева баня Васил Маргин коментира, че терен в Сапарева баня е проучван в хода и на двата проекта, но становището е, че не е подходящ. Освен това и общината е отдалечена, което би увеличило транспортните разходи. За решаване на проблема се разчита на сдружение „Рила еко", в което членува и Сапарева баня. Маргин изрази надежда, че проекта ще се реализира, защото е нужен не само на този регион.

Във връзка с протестите на жителите на Джерман и съседните села, Маргин каза, че уважава всяко едно мнение по въпроса, но според него не всички жители на Джерман са на едно мнение.

Какво е коментирано на срещата на сдружението ще бъде обявено на пресконференция по-късно през деня.