Кюстендил, Кадин мост и река Струма атракция за евротуристи на велосипед?
Кюстендил, Кадин мост и река Струма атракция за евротуристи на велосипед? / netinfo

Веломаршрутът "Пътят на желязната завеса" ще минава най- вероятно през Кюстендил, Кадин мост в Невестино, в посока Бобошево, през дефилето на река Струма. Това е уникален туристически продукт, казаха на презентация в Кюстендил от Българската асоциация за алтернативен туризъм / БААТ / и фондация "Биоразнообразие".

Проектът за разработване на дългосрочна стратегия за изграждане на Евро- Вело 13 на Балканския полуостров е на стойност 110 000 евро, но не предвижда инфраструктурни мерки, а промотиране, набелязване на местата, през които да минават велотуристите и създаване на план за действие.

"Маршрута се стреми да пресича по няколко пъти границата. Магистралите и първокласните пътища не са най- подходящите, търсят се второкласни и ненатоварени пътища. Предполагам, че ще се минава през Кюстендил, защото в града има много забележителности", каза за Дарик Кирил Калоянов от БААТ.

"Интересни ще са символите на бившата Желязна завеса- вишки, кльонове, телени огради, наблюдателни кули. И като всичко това се обвърже с екотуризъм и наблюдаване на природата, това ще е уникалния туристически продукт", коментира Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Кюстендил, Кадин мост и река Струма атракция за евротуристи на велосипед?
netinfo

Представителят на община Тасос- Димитриус Кутлис заяви , че в този веломаршрут той вижда шанс на острова да идват туристи не само през топлите 2- 3 месеца от годините. Подкрепа за бъдещето на проекта изрази и Каталин Гаврила от румънската асоциация "Байк Атак".

"Желязната завеса" преди е служила за разделение, а сега идеята на едноименния маршрут е да обединява народите, заключиха организаторите.

Кюстендил, Кадин мост и река Струма атракция за евротуристи на велосипед?
netinfo