Коментираха бъдещето на бившите казарми
Коментираха бъдещето на бившите казарми / Областна управа- Кюстендил

„Възможности за развитие на зоната с висок потенциал и обществено-икономическо значение, бивши военни имоти" бе темата на дискусия, проведена по инициатива на областният управител инж. Владислав Стойков. Срещата бе открита от заместник- областният управител Радослава Чеканска, която уточни целите на срещата, а именно да се провокира професионалната и гражданска активност за обсъждане  развитието на областния център гр. Кюстендил, през плановия период 2014 - 2020 г.

Поканата на областния управител уважиха кметът на гр. Кюстендил Петър Паунов, инж. Росица Плачкова - заместник- кмет, арх. Стояна Чавдарова - главен архитект, инж. Йордан Тасев, както и представителите на Консорциум „Арнайз-форум и партньори" - изпълнители на „Интегриран план за градско възстановяване и развитие - гр. Кюстендил" и граждани. От областната администрация присъстваха арх. Невяна Йонова - главен секретар, Василка Манчева - директор на специализираната дирекция, главните експерти инж. Христина Шопова и инж. Лъчезар Спасов.

Коментираха бъдещето на бившите казарми
netinfo

По-широката тема за дискусия бе развитието на гр. Кюстендил като инфраструктура, като балансирано и устойчиво функциониращи градски зони. Развитие в съвременните условия, на базата на уникалните природни ресурси, хилядолетно обществено развитие, история, поминък, градоустройство и архитектура. Конкретно се обсъдиха възможностите за развитие на обособените три зони: производствена, социална и обществена. Бившите военни имоти попадат в обществената зона, с възможно функционално съдържание - култура, административно обслужване, образование, спорт, балнеология, хотелска база, отдих и рекреация. Бе засегната темата за бъдещи проекти в социалната зона - кв. „Изток", информират от областна администрация.

Като важен проблем за разрешаване през следващия седемгодишен планов период е и мястото на Пожарната в града, която към момента е в сградна инфраструктура с временен статут - урегулиран поземлен имот с функционално отреждане- „За парк".

Участниците в срещата попълниха специализирана анкета за визията на града към 2020 г., основните устройствени цели за постигане, както и идеи за по-мащабни и значими инвестиционни проекти, и развитие на инженерната инфраструктура.

Областна администрация декларира подкрепата си за изготвяне на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, като остава с отворени врати за сътрудничество с колегията от камарите на архитектите, на инженерите, на строителите, творческите съюзи и граждански организации.