Клуб Зодиак изстреля ракетата Ариес-2
Клуб Зодиак изстреля ракетата Ариес-2 / netinfo

Клубът за аерокосмически технологии „Зодиак" при НЧ „Зора - Кюстендил" направи първи ракетен старт за 2014 година. Изстреляна бе геофизична ракета „Ариес-2" за събиране на метеорологични данни от приземната атмосфера край гр.Кюстендил.

За полета беше издадено разрешително от Главна дирекция Гражданска Въздухоплавателна Администрация и бе въведено ограничение за преминаване във въздушното пространство с NOTAM №А0145/2014 над зоната за изстрелване.

Клуб "Зодиак" изстреля ракетата "Ариес-2"
netinfo

 

Въпреки променливото време и сериозната облачност, часът за запуск бе спазен в съответствие с предписанието на Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство.
След успешния старт и набиране на височина, апаратурата на ракетата е отчела силни въздушни течения на височина 1400м, които са повлияли на нейната траектория и очакваното място за приземяване. Въпреки тези проблеми, мисията на проекта е изпълнена почти изцяло, получени са ценни данни от всички бордови системи на модела, които са били заложени в програмата на полета и предстои да се обработват. Няма повреди по електронната апаратура и двигателната част.

Клуб „Зодиак" осъществява своята дейност съгласно приетия план за работа, като ще продължи да прави всичко необходимо за осигуряване на максимална безопасност при изпълнение на следващите си проекти.

Клуб "Зодиак" изстреля ракетата "Ариес-2"
netinfo