Кирил Калфин: С промените в Конституцията, стъпваме върху здрава основа и започва същинската съдебна реформа
Кирил Калфин: С промените в Конституцията, стъпваме върху здрава основа и започва същинската съдебна реформа / Дарик-Кюстендил,архив

Депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Кирил Калфин е категоричен, че с направените промени в Конституцията, се полагат основите на съдебната реформа в България.
"Очакванията и желанията на хората са наистина да се случи реформа в съдебната система, това желаем и ние. Но, за да се направи реформа в тази система, трябва да се извърви определен път, да се положат основите. Знаете, че беше приета Стратегия за съдебната реформа - това е пътят, по който трябва да се върви. Сега вече имаме и измененията в Конституцията. А за да се случат самите конституционни промени, трябва мнозинство от 180 гласа "за". При това положение трябва да се търси консенсус, за да може наистина да започне тази съдебна реформа. Тепърва предстоят изменения в Закона за съдебната власт, в други законови актове, за да може да се усети от обществото, че тази система се реформира и оптимизира", коментира народният представител от ГЕРБ и член на правната комисия Кирил Калфин. Според него трябва да се погледне още и натовареността на съдилищата и прокуратурите - как работят, колко дела разглеждат, както и много други неща.
Кирил Калфин бе категоричен, че трябва да се направи тази съдебна реформа, защото "не се ли направи, на практика губим много в икономически и политически план. Когато няма сигурност в съдебната система, резултатите не са добри."
Лично за себе си, Калфин определи оставката на правосъдния министър Христо Иванов като неочаквана.
"Министър Иванов се стараеше доста сериозно да си върши работата, да работи за тази реформа и не само той. Смятам, че дори така упрекваният ВСС, стигна до извода, че трябва да се направи реформата. В правната комисия съм и сме дискутирали по тези теми. Виждам, че и те са узрели за тази реформа. Наистина има много добри професионалисти прокурори, съдии, следователи, но има и такива, които просто трябва да се "изметат" оттам. За да стане това, трябва да се оптимизира тази система, да се види триинстанционната система колко добре работи, да се видят тези апелативни съдилища и прокуратури - каква е натовареността и каква е тяхната работа и оттам да се върви напред", смята депутатът от ГЕРБ.
Според Калфин, хората искат бързина и качество в правораздаването, искат бързо и срочно приключване на съдебните актове, за да се случи това, трябва да бъде направена реформа в съдебната система. "Тези, които пречат в тази система; тези, които не работят съобразно закона; тези, които упражняват не правото като право, наука и правораздаване, а ''занаятчийската'' я карат, просто трябва да бъдат изхвърлени от системата. Те не са много, за радост повече са тези, които работят качествено. Но има и такива, които "замърсяват" средата", смята народният представител.
Според Кирил Калфин мнозинството е стабилно и има разбиране в гореспоменатата посока: че трябват отстъпки, взаимни компромиси, за да се върви напред. "Показахме като управляващи, че можем да работим добре и да постигаме добри резултати. Мисля, че и в съдебната система, могат да бъдат постигнати добри резултати. От тук насетне следват още конкретни и реални неща в тази посока. След приемането на промените в Конституцията, стъпваме върху здрава основа и започва същинската реформа в съдебната система", заяви още народният представител от ГЕРБ.