Инж. Петър Петров: Правителствата на Костов, Сакскобурготски, Станишев, Борисов и Орешарски имат вина за цената на тока
Инж. Петър Петров: Правителствата на Костов, Сакскобурготски, Станишев, Борисов и Орешарски имат вина за цената на тока / Личен архив

Какво се случва в българската енергетика, защо се вдига цената на тока и какво може да се направи? На тези въпроси отговаря водачът на листата на коалиция "България без цензура" за Кюстендилски избирателен район инж. Петър Петров, под №13 в бюлетината. Той е организационен секретар на партия ЛИДЕР и изп. директор на ТЕЦ- Бобов дол. Инж. Петров посочва и виновниците за кризата в енергетиката, в интервю за Дарик Нюз- Кюстендил.

Какво се иска от енергетиката?


- Сигурност на доставките на ел. енергия
- Непрекъсваемост
- Достъпност за всички /относно цена/
- Осигуряване на икономически растеж - като компонент /често значителен/ в цената на продукцията /за икономическите субекти/
Най-доброто решение за постигане на тези цели е свободният пазар на ел. енергията /борса за ел. енергия/ - равнопоставеност , т.е равен достъп на всички участници: производители, пренос, доставчици. Всичко трябва да се постави на пазарен принцип. Ел. енергията е стока и чрез нея не трябва да се решават социални въпроси. За социално слабите слоеве трябва да се грижи държавата чрез подходящи механизми, а не енергийните дружества.


Защо не може да заработи енергийната борса в момента?


Изключително грешна и вредна политика на всички правителства досега в областта на енергетиката/много често с привкус на лично на облагодетелстване/ - недоказано до сега.
1.Правителството на Иван Костов
Сделките за приватизация на ТЕЦ Марица Изток - 3 и строителството на ТЕЦ Марица Изток - 1 - дългосрочни договори /20 и 25 години/ за задължително изкупуване на ел. енергията на два пъти по -високи цени.
2. НДСВ
- Договаряне на тежки условия за енергетика при присъединяването ни в ЕС - затваряне на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, много кратки срокове за изграждане на сероочистващи инсталации за ТЕЦ.
- Приватизация при неизгодни условия на ЕРП-тата /висока норма на печалба, незадължителни инвестиции за развитие на ел. мрежата, аутсорсване на дейности - източване на средства към дружествата - майки/
Заменихме българските държавни дружества с чуждестранни - ЧЕЗ, ЕВН.
С какво чуждестранният монополист е по-добър от българския?
3. Тройната коалиция - започна ударно изграждане на ВЕИ ,прие изключително лобистко законодателство относно условията на ВЕИ / до 700лв./Mват час при 60-80 лв./ Мват час за ТЕЦ/.
- Рискови инвестиции / недостатъчни обосновани: Цанков камък, АЕЦ Белене и т.н./
4. ГЕРБ
-разшири довърши изграждането на ВЕИ - към 2012 г. има произведено от ВЕИ 16.3% от крайното брутно потребление при изискване на ЕС 16% КЪМ 2020 г.
- на практика спря износа на ток за други държави чрез въвеждане на абсурдно висока такса износ.
5. Правителството на Орешарски
- Субективни действие на ДКЕВР
- Непрозрачно управление на целия сектор
- „Аферата" 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй
В резултат на всички тези действие през годините са налице следните последици:
1. Секторът ВЕИ и ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 дават 50% от енергията на регулирания пазар срещу 70 % от разходите на НЕК
2. Соларните централи произвеждат 1,2 тераватчаса годишно при потребление 17.1 тераватчаса /7%/ , а получават 665 млн.лв. при 2,8 млрд. лв. годишно / 23.75%/
3. НЕК е фактически декапитализиран
- До сега има загуба от 2,9 млрд. лв. , а до края на 2015 г. още 900 млн.лв.
4. Цялата енергийна система е пред колапс.


Какво да се направи?


- Създаване на условия от държавата за развитие на добив на ел.енергия от местни източници при пълно спазване на нашето и европейското законодателство
- Осигуряване на пълна независимост на държавните регулативни органи
- Оздравяване на НЕК и постепенно привеждане на цената на ел. енергията на пазарен принцип
- Изработване на нова държавна концепция /дългосрочна/ за развитие на енергетиката / АЕЦ „Белене" , 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй / до 2030 г.
- Изработване на концепция за защита на социално слабите чрез механизмите на държавата.

"Аз съм в сферата на енергетиката от 30 години. Познавам целия процес- от добива на енергоизточници, през производството на електроенергия, до светването на крушката. Проблемите са ясни и по- важното, ние имаме решения за тях. Доверете ни се с №13 в бюлетината. Ние сме специалистите, които могат да помогнат на българската енергетика", заяви инж. Петър Петров, водач на листата на коалиция "България без цензура".