Грешно разчетено, в Инспекцията по труда в Кюстендил няма данни за корупция
Грешно разчетено, в Инспекцията по труда в Кюстендил няма данни за корупция / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Александър Крумов- няма данни за корупция в Инспекцията по труда
67132
Александър Крумов- няма данни за корупция в Инспекцията по труда
  • Александър Крумов- няма данни за корупция в Инспекцията по труда

Инспекцията по труда е пример за най- ниско възприятие за корупция, а не за най- високо, както излезе в публикации в медиите, на база проучване на Института за пазарна икономика.
"В страната възприятията за корупция се разминават, но може да се направи извода, че за най- висока се счита корупцията в общинските органи и в органите на съдебната власт, а за най- ниска в местните подразделение на Инспекцията по труда, пише в сайта на Института. Създаде се погрешно впечатление, че инспекцията е корумпирана в цялата страна, като най- много в Кюстендил, напротив", коментира в право на отговор пред Дарик началникът на отдела на Инспекцията по труда в Кюстендил Александър Крумов.
От публикуваното в сайта на ИПИ става ясно, че проведената анкета показва възприятията за корупция на бизнеса в областна, общинска администрации, полиция и органите на съдебната власт, и в местните подразделение на Инспекцията по труда.
"В Инспекцията по труда, в период от 5 години има стройна система за борба и превенция с корупцията. Въведени са строги мерки, които трябва да се спазват от всички служители. Ние извършваме контролна дейност, а не административна. Проследява се спазването на трудовото законодателство. Услугите, които извършва инспекцията са безплатни. Имаме разрешителни режими- за работа на лица под 18 години, за взривни работи и консултантски услуги. Имаме и срок за издаване на разрешителните. Така че, тук най- малко може да се търси и намери корупция и корупционна практика", заяви Александър Крумов.
На въпрос, дали няма случаи на корупционни практики при контакти с нарушили закона работодатели, Крумов отговори:
"Ние имаме няколко стъпки при контрола. Първо обявяваме проверката. Намираме нарушения и прилагаме актове само в краен случай. Даваме възможност на работодателите да отстранят установените закононарушения и в краен вариант съставяме актове за административни нарушения. Нямаме случай на спорове или договорки с работодателя, защото нарушението е безспорно доказано и тогава акта може да се атакува пред изпълнителния директор или по съдебен ред".