Д-р Пламен Симеонов:Общините да финансират безплатни прегледи за здравно неосигурени
Д-р Пламен Симеонов:Общините да финансират безплатни прегледи за здравно неосигурени / Дарик радио,архив

Идеята за обслужване на здравно неосигурените пациенти в доболничната помощ най- лесно може да стане през общините и социалното министерство, защото приоритет на министерство на здравеопазването е обслужване на здравно осигурени пациенти, коментира д-р Пламен Симеонов, председател на регионалната структура на БЛС Кюстендил.
Той е изчислил, че месечните разходи за един кабинет , който да обслужва такива пациенти в Кюстендил ще са около 2 500 лв., което прави около 30 000 лв. годишно за Кюстендил .
"Общините могат най- лесно да разрешат проблема .В Общински съвет има комисия по здравеопазване, която има определено финансиране.Кабинетът няма да се разкрива от самата община, тя ще сключи договор с лекари, които са регистрирани по закона за лечебните заведения да обслужват здравно неосигурени пациенти.Така направиха в община Бобошево- там общината сключи договор с лекар, Общински съвет гласува определен бюджет, с който му се плащаше, за да преглежда пациенти от региона. .Идеята на този проект е да се открият кабинети в областните градове, където такива хора да получават един или два безплатни първични прегледи и изследвания на година.Тези прегледи биха стопирали болестта на начален етап от развитие и биха спестили скъпоструващата хоспитализация.Така ще бъдат спестени пари и на МЗ , тъй като ЦСМП се финансират оттам.Сега всички здравнонеосигурени звънят на 112, това са разходи за линейката, прегледи , а знаем , че спешните центрове се задъхват от липса на кадри.Най- често болният се посещава от фелдшер, който не предписва рецепта за цялостно лечение и така проблемът се задълбочава.Стига се или до инвалидизация, което означава разходи за инвалидни пенсии , а много често и до смърт", заяви д-р Пламен Симеонов".
Той е категоричен, че смъртните случаи в страната на починалите от измръзвания или напоследък от грип се дължат на нелекувани хронични заболявания, които рязко са се влошили и са довели до фатален край.