Административен съд- Кюстендил отхвърли искането за ръчно броене на бюлетините по делото за избора на кмет в Сапарева баня
Административен съд- Кюстендил отхвърли искането за ръчно броене на бюлетините по делото за избора на кмет в Сапарева баня / Иво Кирилов, Дарик

Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Иван Демиревски не удовлетвори искането за ръчно преброяване на бюлетините по делото за избора на кмет на община Сапарева баня. Жалбоподателите искаха броенето в 6 секции. Съдия Демиревски е прегледал протоколите от 10- те секции в община Сапарева баня, като е преценил, че няма данни за външни намеси, които да разколебаят доказателствената сила на тези документи. Той припомни по време на заседанието, че членовете на СИК са длъжностни лица по смисъла на закона и носят наказателна отговорност за действията си.
По време на днешното заседание бяха разпитани 12 свидетели. Шест на жалбоподателят Васил Маргин и 6 на ответната страна, на избраният за кмет Калин Гелев.

След разпита на свидетелите съдия Демиревски обяви, че делото е изяснено от правна и фактическа страна и той ще се произнесе с решение в законоустановения срок.
„Очаквам съдът да отхвърли жалбата и да потвърди решението за моя избор. В повечето секции е правено преброяване по два пъти. Не е имало колебания за повече от 5 бюлетини и всички са присъдени в полза на моят опонент. В момента той само губи времето на съда и моето време. Не съм считал за необходимо по време на кампанията и на изборите да използвам роднини и приятели. Оставил съм на колегите общински съветници да определят нашите застъпници и членове на СИК", заяви за Дарик избраният за кмет на Сапарева баня Калин Гелев.

„Аз очаквам, че ще бъде отхвърлена нашата жалба. Ако това стане ще преценя с адвокатите ми, според това какви са мотивите, дали ще обжалваме пред ВАС. С днешните показания на свидетелите и от двете страни, според мен стана ясно, че при броенето на бюлетините са допускани нарушения. Това означава, че вотът не е отразен правилно", каза Васил Маргин.