25 парапланеристи летят над Кюстендил
25 парапланеристи летят над Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик радио

 25 участници се включиха в състезание по парапланеризъм - целно кацане за "Купа Кюстендил 2012". Това е 3-тият кръг от Националната лига в този вид спорт. Организатори са Община Кюстендил, Туристическо дружество "Осогово" и алпийския клуб "Руен".

Състезанието бе открито от кмета на Кюстендил Петър Паунов."Благодаря, че сте тук скъпи състезатели. Надявам се за догодина да подобрим още повече условията и да стане още по- привлекателно място за вас. Успешно приземяване на всички", заяви при откриването Паунов.

 

Състезанието ще се провежда днес и утре на поляната до магазин "Технополис". Парапланеристите ще излитат от местността "Иглика" в Осоговската планина. Те трябва да кацнат в цел - до магазина за техника. Състезателите изминават разстоянието за около 5 минути.

"За първи път правим такова състезание в Кюстендил.тук условията са подходящи за целното кацане. Времето е подходящо. Мишената, на която трябва да кацнат състезателите е електронна, като центърът е с размер 3 см. Ще бъдат извършени 6 тура, като победителят ще бъде опреден този, който има най- малко наказателни точки", каза председателят на спортната комисия по парапланеризъм Димитър Ралев.

Резервният вариант, при лошо време, се предвижда излитане от село Цървеняно и кацане в каменната кариера в село Коняво.