Засилени проверки за фарове, гуми и чистачки от днес
Засилени проверки за фарове, гуми и чистачки от днес / Dariknews.bg, архив

Традиционната полицейска операция „Акция „Светлина" стартира от днес. Ще се извършва засилен  контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително на велосипеди и каруци, съобщават от полицията. Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват  състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло.

Целта е да се ограничат предпоставките за тежки катастрофи през есенно -зимния период с рисковите групи участници в движението, каквито са пешеходците, водачите с лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили. Според полицията относителният дял на загиналите пешеходци през есенно-зимния период нараства до 30% от всички убити при катастрофи. Тази тенденция вече се откроява от началото на октомври, като се забелязва увеличаване на злополуките и заради неизправни фарове. Анализът на полицията сочи още, че друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително на пешеходни пътеки и кръстовища.

Акция „Светлина" продължава до 20 ноември, а в интернет страницата на хасковската полиция са публикувани 14 препоръки към пешеходци и шофьори.