Започват празниците на Хасково
Започват празниците на Хасково / Община Хасково, Величка Атанасова

Тържествата за Деня на Хасково започват от днес и ще продължат 4 дни. Програмата за днес стартира със състезание по приложно колоездене за деца от 9.30 ч. на паркинг „Аида” и половин час по-късно продължава с футболен турнир на  СК „Ямача”. В 10.30 ч. на  пл. ”Атлантически”  ще бъде открита изложбата на фотографа Величка Атанасова „Тангра и градът”. Тя включва 22 снимки и хасковлийката, която от 13 г. живее и работи в Париж, я подготвя цели 4 години, като всяка прави по 4-5 фотосесии с балета на Дорина Инджова. Фотосите показват знакови за Хасково места, като фигурите на танцьорите са вплетени в архитектурни детайли, разказа Величка Атанасова. Изложбата й ще остане на пл. „Атлантически” до 8 септември, а художествените фотографии могат да бъдат откупувани.

В 11 ч. днес на  пл. „Свобода”  театър „Дани и Деси” ще представи кукленият спектакъл „Жабокът цар”. В програмата следват изложби- от 11.30 ч. „Ранният неолит в Хасковско” показва историческият Музей, а от 12 ч. регионалната библиотека „Хр. Смирненски” - „Духовният живот на Хасково, отразен в печата от края на  XIX до средата на XX век” и „Градът на Орфеевата лира”.

В 15.30 ч. на пл. „Свобода” с мотото „Младежки център близо до вас” отварят врати 4 творчески работилници. Част от програмата за празниците на Хасково за днес е и литературно четене на Радетелски клуб към Славянска Литературна Артистична Академия, насрочено за 16 ч. в НЧ „Пробуда”, с. Конуш. Половин час по-късно- от 16.30 ч., на пл. „Свобода”  започва концерт „Децата на Хасково пеят и танцуват за Хасково” с участието на формациите от Младежки център. Изложба живопис на Михаил Лалов ще бъде открита в 17.30 ч. в галерия „Форум”. Половин час след това - от 18 ч., на пл. „Свобода” е концертът на фолклорен танцов ансамбъл „Южняци” при НЧ „П. К. Яворов”. Първият ден от празничната програма завършва от 19. в читалище „Заря” с оперетен концерт на Държавна опера-Пловдив, с диригент Христо Михалев и солисти: Елена Чавдарова – Иса, Мариета Велкова, Ивайло Михайлов и Георги Динев.