Връчват на Ганка Бургелова президентската огърлица за Инер Уил-България
Връчват на Ганка Бургелова президентската огърлица за Инер Уил-България / Инер Уил Клуб

На официалната церемония, която организира Инер Уил Дистрикт 248 България по предаване на президентската огърлица, ще бъде домакин днес Димитровград, информират от организацията на известното, като женско Ротари. Церемонията е от 19.30 ч. в местен ресторант, а правото на домакинство градът заслужи след като през март димитровградчанката Ганка Бургелова бе избрана за президент на организацията в национален мащаб за периода 2012/2013 г. Днес ще бъде официалното й встъпване в длъжност. Досега тя бе заемана от д-р Янислава Иванова, а Ганка Бургелова бе вицепрезидент, заедно със Снежина Манчорова.

В Димитровград Инер Уил Дистрикт 248 България днес провежда също годишно отчетно събрание и шестия по ред семинар за обучение на президенти и секретари.

Инер Уил е една от най-големите доброволни организации на жени в света, със статут на неправителствена организация в ОOН и представителства в Женева, Ню Йорк и Виена. В момента клубовете по света имат над 100 000 членове в повече от 100 страни. Началото е поставено в Манчестър, Великобритания, на 10 януари 1924 г., когато Маргарет Голдинг председателства клуб, формиран от съпругите на ротарианци. Годишнината от тази среща се чества като Световен ден на организацията. Името Inner Wheel (Вътрешен кръг) означава връзката с Rotary (Колелото на Ротари) с по-малък кръг, съдържащ се в него.

Първият Inner Wheel клуб в България е създаден през 1997 г. в Пловдив. Оттогава броят им вече е 16, обединени в Дистрикт 248 България.

Насърчаване на приятелството, лична служба в полза на обществото и подпомагане на международното разбирателство са целите, от които се ръководят всички дами-членове на клуба, независимо от тяхната националност.