Ученици срещу тормоза в училище
Ученици срещу тормоза в училище / netinfo
Ученици срещу тормоза в училище
50767
Ученици срещу тормоза в училище
  • Ученици срещу тормоза в училище

Инициативен комитет от ученици от Клуба за ООН организира кампания в подкрепа на Световния ден за борба с тормоза в училище. По този начин те изразяват своята позиция срещу насилието във всичките му форми. Днес децата от СОУ «Васил Левски» са със символа за ненасилие в училище - розова лента. Бихме искали това да бъде началото на традиционно ежемесечно отбелязване на този ден. Всеки един, който желае да се присъедини към това световно движение, може да бъде с нещо розово в облеклото си, казаха уччениците.

Всичко започва през септември 2007 година в едно канадско училище в провинция Нова Скотия.  В първия ден на новата учебна година група големи ученици тормозят и се подиграват на деветокласник, който е дошъл в училище с розово поло. На следващия ден две момчета от училището - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, купуват и разпространяват сред учениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения ученик. Тази тяхна инициатива бързо станала популярна и в други училища чрез телефонни съобщения, имейли, както и чрез публикации в местните медии.

През следващата 2008 година премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище, а на 25 февруари 2009 година много ученици идват в училище с розови тениски и дрехи, на които пише «Тормозът спира тук» или «Ден на розовата фланелка». Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема от хиляди училища по целия свят и през 2011 година около 1 милион ученици от 25 страни честват този ден.

На сбирка на ученическия съвет ще бъдат обсъдени предложения и идеи за организацията на следващия Ден за борба с тормоза в училище, който ще бъде в последната сряда на месец март.

В звуковия файл чуйте разговора с педагогическия съветник на СОУ "Васил Левски" в Хасково и организатор на инициативата Виолета Бозакова: