Съдят харманлиец, превозвал 13 нелегални иракчани
Съдят харманлиец, превозвал 13 нелегални иракчани / DarikNews.bg, Архив

35-годишният харманлиец Добромир А. е задържан и привлечен като обвиняем от Районна прокуратура-Свиленград по бързо производство за подпомагане на чужди граждани противозаконно да преминат през страната с цел имотна облага.

На 9 август, около 14,30 часа, в района на свиленградското с. Сладун,  патрул на „Гранична полиция“ забелязал лек автомобил „Ауди А 6“ с английска регистрация, със затъмнени стъкла. Полицаите направили опит да спрат колата, но водачът увеличил скоростта и продължил към автомагистрала „Марица“. Служителите на „Гранична полиция“ го последвали. На автомагистрала „Марица“ Добромир спрял и побягнал. След кратко преследване бил задържан. Установено е, че в автомобила пътували 13 граждани на Ирак, от които 6 малолетни деца. Всички те преминали нелегално през „зелена граница“ от Турция в България, водени от афганистански каналджии.

Добромир трябвало да ги превози към вътрешността на страната. Първоначално били качени в друг лек автомобил, който поради големия товар се повредил и бил изоставен. След това иракчаните били претоварени в автомобила на обвиняемия. Другият автомобил е открит край с. Сладун.

Добромир А. е в ареста за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Свиленград. На първоначалния разпит той заявил, че съжалява за извършеното и се признал за виновен. Предстои бързото производство да приключи в законния срок, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.