Хасково доктор Ганашев
Хасково доктор Ганашев / netinfo
доктор Никола Ганашев
93238
доктор Никола Ганашев
  • доктор Никола Ганашев
В Световния ден на здравето в студиото на Дарик радио – Хасково гостува млад специализант-хирург, който дава дежурства и в спешното отделение на болницата. Доктор Никола Ганашев сподели за някои куриозни случаи в практиката си в отделението.

„Често в спешното идват хора, които са здрави и нямат нужда от незабавно обгрижване. Редовно се викат и линейки без причина. Не рядко в отделението идват хора, които се оплакват от болки в душата”, сподели доктор Ганашев. Чести са и случаите, в които се праща линейка по сигнал за тежък случай, а се оказва, че пациентът има нужда от капки за нос. Според доктор Ганашев това разходване на средства и ресурс , може лесно да се ограничи. Той даде пример с практиките в чужбина. Там има санкциониране и се налагат глоби,  когато се извика линейка или специалист за случай, който всъщност не налага спешно обгрижване.

Според доктор Ганашев основната „операция” , която трябва да се извърши в здравната система е да се спре изтичането на държавен ресурс в места, в които реално няма лечение на хора, а държавата насочва големи средства за лекуване на фантомни болни.

Доктор Ганашев коментира и случаите на нападения над парамедици. Самият той преди две години беше нападнат от пациент, който му счупи носа. Чуйте доктор Ганашев в приложения файл: