Ще се присъедини ли Димитровград към ВиК Асоциация-Хасково?
Ще се присъедини ли Димитровград към ВиК Асоциация-Хасково? / Darik News, архив

Консолидацията във ВиК сектора, която налага в една област да има една ВиК асоциация и един оператор, коментираха на пресконференция днес съветници от групата на "Да за Димитровград". Председателят й Стефан Венков посочи, че това ще доведе до скок в цената на водата за жителите на общината, тъй като изискването е всички абонати в областта да плащат по еднакви цени.

Тези въпроси са били разисквани и на среща в областна администрация в края на март, в която са участвали кметове, общински съветници и експерти от МРРБ. Стана ясно, че ако откажем да се присъединим не само нашата община, но и всички от област Хасково ще бъдат лишени от средства по програма „Околна среда” и „Развитие на селските райони”, което според нас не е справедливо, коментира още Стефан Венков.

По въпроса предстоят разисквания и решение на местния парламент. Днес от „Да за Димитровград” бяха категорични, че в сесията ще защитават интересите на хората от Димитровград.

Ще се присъедини ли Димитровград към ВиК АсоциацияХасково
netinfo

Решението на проблема е законови промени, които да дадат възможност Комисията за енергийно и водно регулиране да определя различни цени на водата за един и същ оператор в зависимост от населеното място, посочи Стефан Димитров. Изцяло в правомощията на държавата е да реши проблема така, че общините да получат евросредства без да се вдига драстично цената на водата, посочи още той.

 

Кметът Иво Димов днес също не скри, че въпросът с консолидацията във ВиК сектора е сложен и трудно може да се даде еднозначен отговор. Евентуалното присъединяване на Димитровград към Асоциацията и преминаването на местното дружество, което е 49 на сто собственост на общината към оператора Хасково, има плюсове и минуси. При всички случаи обаче, предстои увеличение в цената на кубик вода за годините напред, коментира кметът.

Ще се присъедини ли Димитровград към ВиК АсоциацияХасково
netinfo

 

"В момента в Димитровград цената е много по-ниска, отколкото трябва да бъде.Това не е предпоставка ние да се отказваме от асоциацията. Решението трябва да вземе Общинският съвет и то след стойностен дебат”, каза Иво Димов. И бе категоричен: „Това, което се тиражира, че ВиК-Димитровград ще бъде закрито и че 200 души ще останат безработни, са глупости. Никой няма да го закрие, а ще бъде трансформирано по съответния ред”.