Село Райново отново става лятно кино със Защитени светове
Село Райново отново става лятно кино със Защитени светове / netinfo

21 късометражни филма са включени в програмата на третото издание на фестивала за алтернативно кино „Защитени светове“, домакин на който е едно от най-малките димитровградски села Райново. В 17 ч. в двора на читалище „Марица”- основен организатор на феста, ще стартира първата част от конкурсните прожекции. Час по-късно- от 18 ч., е втората, а в 19 ч.- третата част. По традиция от предходните две издания вечерта ще продължи с „Джаз на село”, като гости отново са Акустично джазово трио „Димитровград” . За 20.45 ч. е предвиден финал на съпътстващото мероприятие на сдружение „Геокешинг”, а 15 минути след това дворът на райновското читалище „Марица” отново ще се превърне в лятно кино под звездите. Ще бъдат прожектирани презентация на „Защитени светове” и филмът „Геокешинг”, информират организаторите- читалище „Марица”, Община Димитровград, Исторически музей, федерация „Алтернативно кино“ и „Зелени Балкани“.

За 22 ч. е обявено награждаването на победителите от конкурсната програма. За голямата награда „Защитени светове“ са предвидени 350 лв. 300 лв. е наградата от кмета на общината; за първо, второ и трето място- 250, 200 и 150 лв.; за най-добър оператор и режисура – по 100 лв. Специални награди осигуряват по традиция от Федерация „Зелени Балкани“ и Съюза на българските филмови дейци. Председател на конкурсната комисия е режисьорът Светослав Драганов. В състава са: Петко Гюлчев, Генчо Генчев и Елена Стоева. Журито заседава на практика при открити врати, тъй като докато в залата на информационния център текат прожекциите на филмите от конкурсната програма, всеки може да присъства, обясни секретарят на читалике "Марица" Митко Желязков.

За първи път фестивалът на алтернативното кино „Защитени светове” бе организиран в село Райново през 2010 г. Тази година участват автори от Димитровград, Хасково, Симеоновград, Шумен, Русе, София, Велико Търново и др., а средствата за организацията и наградния фонд са осигурени с проекти от изпълнителна агенция „Национален филмов център“ към министерството на културата, дарителски кръг  „Развитие“ на „Работилница за граждански инициативи“.