Поискаха отвод на съдията по делото за катастрофата в Симеоновград
Поискаха отвод на съдията по делото за катастрофата в Симеоновград / Darik News, архив
Поискаха отвод на съдията по делото за катастрофата в Симеоновград
49502
Поискаха отвод на съдията по делото за катастрофата в Симеоновград
  • Поискаха отвод на съдията по делото за катастрофата в Симеоновград

Отвод на председателя на тричленния състав на Хасковския окръжен съд Красимир Димитров, който втори ден разглежда делото за катастрофата в Симеоновград, при която загинаха 6 деца, поиска в самия край на днешното заседание адвокатът на подсъдимия Живко Желев Бойчо Бойчев. До този момент процесът се води еднозначно, изцяло в полза на обвинението, категоричен бе той. Чуйте го в звуковия файл.

Искането бе провокирано и от отказа на съда да уважи искането му за съдебна графологична експертиза за установяване автинтичността на подписа под медицинския протокол за кръвната проба на Живко от 24 април миналата година. Преди това съдия Красимир Димитров не уважи и искането същият протокол да бъде предявен на Живко Желев с мотивите, че съществуват и други процесуални способи за доказване идентиността на подписа и дали е поставен от Живко.

Против искания отвод се обяви прокурорът Павел Жеков. Аз също съм отхвърлял икания на защитата и частните обвинители, но никой не ми е искал отвод, посочи той. Адвокатите на родителите на загиналите деца определиха искането, като абсолютно неоснователно и „чудесен начин да се бави процесът".

10 месеца чакахме този процес, изстрадахме го и искаме справедлива присъда, каза бащата на едно от загиналите момчета- Трифон Трифонов.

След продължило по-малко от 5 минути съвещание на съда, председателят на състава Красимир Димитров остави искания отвод без уважение, като неоснователно.

16 свидетели бяха изслушани в съдебната зала днес. Сред тях обаче липсваше ключов, според адвокатите на обвиняемите свидетел- Радка Станкова, с чийто автомобил соченият като шофьор Данаил Георгиев е бил откаран в болница след катастрофата. Момичето е в Италия при родителите си, където работи, разказаха днес приятелите й.

Пред съда днес застанаха приятелите на двамата обвинени, с които са били заедно в злополучната нощ на Великден, полицаите и пожарникарите, явили се на произшествието, както и живущи на ул. Съединение в Симеоновград, които първи излязли на улицата след катастрофата.

Утре делото продължава с разпит на вещите лица.