ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково
ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково / Дарик радио, Хасково, Архив
ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково
91781
ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково
  • ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково

Общинската избирателна комисия в Димитровград прие решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на с.Ябълково Антон Илиев. Причината е, че към момента на проверката от комисията той все още е вписан в Търговския регистър, като член на Управителния съвет на земеделска кооперация.

В конкретния случай кметът на Ябълково Антон Илиев е изпълнил първото от условията на закона, като е подал в едномесечен срок молба до управителните органи на кооперацията за освобождаването му, но второто и третото условие- за писмено уведомяване на ОбС и ОИК за предприетите от него действия, не са изпълнени, коментира председателят на комисията Димитър Гавазов.

Решението подлежи на оспорване пред Административен съд-Хасково в 7-дневен срок. Препис от решението е изпратен до Централната избирателна комисия и председателя на димитровградския Общински съвет. До окончателното решение по казуса Антон Илиев ще продължи да изпълнява ангажиментите си, като кмет на с. Ябълково.

Сигналът до ОИК е бил подаден от адвокат Бойчо Бойчев, който е и член на комисията от квотата на БСП, на 23 ноември. Той посочва, че кметът на Ябълково Антон Вълев Илиев, избран с листата на ГЕРБ, е регистриран, като член на Управителния съвет на ЗКПУ „Ябълково”, като прилага извлечение от Търговския регистър. Комисията предприела служебна проверка, като решението й е резултат от събраните данни. Председателя на ОИК-Димитровград Димитър Гавазов чуйте в приложения файл.