Област Хасково чества Трети март
Област Хасково чества Трети март / Dariknews.bg, архив

Ритуал по издигане на националното знаме организира днес от 11.00 часа на пл. „Общински” Oбщина Хасково по повод тържественото честване на 138 години от Освобождението на България от османско владичество. Честването ще продължи на площад „Свобода” с полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин и празничен концерт-спектакъл с участието на: Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Хасково" с художествен ръководител Ана Димитрова, Мажоретен състав - Хасково с художествен ръководител Елена Попова и Духов оркестър при Община Хасково.

Общината отправя покана към всички граждани, политически партии и обществени организации да се включат в честването на Националния празник.

Програмата за честване на Трети март в Димитровград започва час по-рано- в 10 ч., на площад "България" с вдигане на националното знаме и присъствието на почетен военен караул. Сред официалните гости ще бъде и областният управител Станислав Дечев.

В 10.15 часа шествието ще тръгне по бул."България" към паметната плоча на Освободителите в парка пред градската библиотека. В 10.30 ч. там ще е ритуалът по поднасяне на венци и цветя.

15 минути по-късно- 10.45 часа, на откритата сцена на пл. „Поезия” стартира празнична концертна програма с участието на деца от ОДЗ "Райна Княгиня", Общински представителен хор, Общински гвардейски състав, Забавно-духовия оркестър и школите към Детския и младежки център. Предвидено е концертът да приключи с общоградско хоро.

Традиционно с два големи български трибагреника Димитровград посреща националния празник Трети март Димитровград. Традицията датира от 2012 г. От покрива на 14-етажната сграда на Общината е поставено 32-метровото българско знаме, а за трета поредна година 15-метров флаг краси и сградата на бившия Дом на техниката, където се помещават Историческият музей, библиотеката и Детски и младежки център. Затворен заради ремонтните дейности по проект "Съхраняване на културната идентичност на Димитровград" е музеят, припомнят от общината. От 9.30 ч. днес до 17 ч. отворен за посетители ще бъде Дом-музей "Пеньо Пенев".

В Свиленград празничната церемония в чест на Освобождението на България ще започне от 11 часа, на площад „5 октомври”. От общината украси центъра на града с националния флаг.

От 10 до 14 часа, на спортна площадка „Изгрев”,  са  финалът и награждаването на традиционния турнир по футбол на малки вратички за купа „Трети март”. Футболната надпревара се провежда от общината вече 11 години за празника. Турнирът предизвиква голям интерес и събира многобройна публика. Тази година за купата се състезават 15 отбора от футболисти любители.

За първи път общината организира турнир по бадминтон за купа „Трети март” в спортната зала. Детската възрастова група ще се състезава от 10 часа днес. На 5 март, от 10 часа, ще играят мъже и жени индивидуално, а на 6 март, също от 10 часа- по двойки.

Традиционен за празника в Свиленград е и турнирът по шахмат за деца и възрастни за купа „Трети март”. Той ще се проведе в Шахматния клуб на 4 март от 10 часа и на 6 март от 16 часа.

В община Харманли отбелязването на празника започва от 10,30 часа в църквата “Св. Атанасий”, където ще бъде отслужен тържествен молебен с многолетствие за благопреуспяването на българския народ. От 11 ч. пред Руски паметник общината организира поклонение, рецитал на децата от НУ „Отец Паисий”, панихида в памет за загиналите за Освобождението на България и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

В община Любимец официалната церемония по издигането на националното знаме, с която започва програмата за Деня на Освобождението, започва от 11 ч. на площад "Трети март". Там ще бъде представен и рецитал, посветен на празника. В 11.30 ч. е поднасянето на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните в централния градски парк.

От 10.30 ч. на площад „Трети март” в Симеоновград е организираното от общината честване на националния празник. Там ще е тържественият ритуал за издигане на националното знаме и поднасянето на венци и цветя в памет на загиналите в борбата за освобождение.