Над 100 историци събра в Свиленград 100-годишнината от Балканската война
Над 100 историци събра в Свиленград 100-годишнината от Балканската война / Община Свиленград

 

Балканската война е връх в българската история, тя е подготвяна 34 години в името на националния идеал за единение на България и победният й ход заличава комплекса на роба в самосъзнанието на българите. Това бе тезата в доклада на акад. Георги Марков, ръководител на провелата се в Свиленград научна конференция по повод 100-годишнината от Балканската война. Край Свиленград на 5 октомври 1912 г. е първата победна битка от нея, в резултат на която градът е освободен от турско иго. Над 100 историци от страната и областта участваха в научния форум, организиран от община Свиленград, Регионалното дружество на историците в Хасково и Общинския исторически музей в Свиленград. Доклади по темата представиха още проф. Светлозар Елдъров от Института по Балканистика към БАН, преподавателите от Софийския университет проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова, д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково и историкът от музея в Свиленград Стефан Каймаков. Гостите бяха приветствани от заместник-кмета Мария Костадинова, която представи юбилейната за Свиленград 2012 година и подготвяната от общината в чест на 100-годишнината от освобождението на града богата програма.

Над 100 историци събра в Свиленград 100годишнината от Балканската война
netinfo

В изложението си „Балканските войни и съдбата на националните идеали" проф. Светлозар Елдъров, учен с 30-годишен професионален опит в областта на борбите за национално освобождение, запозна аудиторията със своето изследване за подмяната на националните идеали през 1913 година, което е една от причините за последвалата национална катастрофа след  Балканската и по време на Междусъюзническата войни. Според учения, националният идеал не се измерва в квадратни километри, а с хората, готови за саможертва за него.

Проф. Баева разгледа темата „Последиците от Балканските войни за славянското единство в Източна Европа". Проф. Калинова изнесе доклад за „Отражението на Балканските войни върху българо-турските отношения през 20-те и 30-те години на XX век". „Мястото и ролята на Хасковски граничен район в подготовката на Балканската война" бе темата на д-р Красимира Узунова, а Стефан Каймаков говори за „Свиленград и Балканската война".

Историците положиха венци и цветя на паметника на героите от щурма на Одрин в Градския парк и разгледаха изложбата на китайска коприна в местния музей.