Мостът с. Крум- кв. Черноконево скара димитровградските общинари
Мостът с. Крум- кв. Черноконево скара димитровградските общинари / Darik News

Завършването на моста над река Марица, който да свърже кв. Черноконево и село Крум скара днес димитровградските съветници. Докладната записка с предложение да възложат на кмета изготвянето на план и включване на средства в общинския бюджет за 2014 г. бе от председателя Стефан Димитров. Идеята лансира за първи път на пресконференция групата на БСП в местния парламент и народният им представител Жара Пенева, която посочи, че се водят разговори по този въпрос с министъра на отбраната Ангел Найденов.

 

Идеята била обсъждана и на срещата между кмета и гостувалите за празника на Димитровград министри Ангел Найденов и Драгомир Стойнев, посочи днес градоначалникът Иво Димов. Със скица в ръка днес той нагледно обясни на съветниците, че с министрите са коментирали направата на понтонен мост, но по-късно станало ясно, че побитите в реката 40 години колони не могат да се използват и трябва да се изгражда ново съоръжение, както и довеждаща инфраструктура, а това би коствало милиони. Нямам нищо против моста, ако Жара Пенева осигури парите за него, но съм против да се харчат пари от бюджета, за да ходят черноконевци на гости в с. Крум и обратното- от с. Крум в кв. Черноконево, категоричен бе кметът. На противоположни позиции „за” и „против” моста застанаха кмета на с. Крум Златка Тенева и наместникът на кв. Черноконево Недялко Петров. Той дори поиска съветниците да организират общо събрание на населението в квартала и да попитат дали искат да се ремонтират пътищата там или да се прави мост. Не манипулирайте общественото мнение и не противопоставяйте нещата, като в случая става въпрос единствено да се дадат правомощия на кмета да изготви проучвания и му се осигурят средства за тях, контрира Тодор Тодоров от БСП.

По темата съветниците дебатираха над половин час, като демонстрираха завидни познания по темата общински бюджет в посока- щом е в бюджета на общината, значи са нейни пари. Повечето не отчетоха, че той включва освен собствени приходи и различни източници за финансиране, сред които средства по оперативните програми, както и такива от републиканския бюджет. След дълги спорове, в които Тодор Тодоров от БСП определи, като „ненормално” да се пише докладна по информация от статия в медиите, Стефан Димитров оттегли предложението си. Тодоров вероятно бе забравил, че и докладната за създаване на общинския фонд „Ин витро” бе написана и внесена след статии в местни, регионални и национални медии.