Масларова към майките: Чукате на отворена врата!
Масларова към майките: Чукате на отворена врата! / DarikNews

 

С исканията си за увеличаване на детските надбавки и майчинствата след навършване на 1 година от детето, запознаха димитровградските майки на среща снощи председател на комисията по труда и социалната политика в НС Драгомир Стойнев и депутата от хасковския регион Емилия Масларова. За задължителни безплатни годишни прегледи от здравни специалисти и държавно стимулиране за фирмите, назначили майки с деца до 12 години настояват още жените.

Чукате на отворена врата, увери ги Емилия Масларова и припомни, че заедно с Драгомир Стойнев са внесли над 25 предложения за законови поправки в тази посока. Още на 19 юни, когато получих подписката с исканията ви, направих питане до министър Дянков дали в бюджета за 2013 г. се предвижда увеличение на средствата за детски и майчинства, но същия ден получих и отказ питането да бъде допуснато с аргумента, че трябва да го внеса, когато се разглежда проектът на финансово рамка, разказа Масларова. Около 930 000 деца в България получават детски, около 1 200 000 са те в България, посочи тя.

"Те знаят, те могат, но са безработни. Отговорни родители настояват за отговорна държава" бе темата на срещата-разговор в димитровградската зала „Гросето”, инициирана от съветническата група и местната организация на БСП. Срещата води председателят на Обединението на жените в общината Милена Иванов. Младежката безработица и демографският срив са жизненоважни проблеми, които до този момент не получават адекватни решения, коментира тя.

Масларова към майките Чукате на отворена врата
netinfo

Да се учим от грешките си, призова председателят на местния парламент в Димитровград Стефан Димитров, който бе сред гостите на срещата. Липсва регионална политика не само по отношение на безработицата. В България една голяма част от хората се чувстват чужди и затова напускат страната, коментира той. И посочи, че оперативните програми трябва да се задействат така, че да решават действително важни за обществото проблеми и да бъдат полезни за хората и бизнеса.

Масларова към майките Чукате на отворена врата
netinfo

10 000 младежи миналата година са напуснали страната официално, а 200 000 на възраст до 29 г. всеки момент се очаква да го направят. Изгубихме цяло едно поколение лекари, инженери, образовани хора, посочи председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. 250 000 малограмотни навлизат на пазара на труда и бизнесът изпитва затруднения с квалифицираните кадри, а младите, които нито работят, нито учат, са 28 процента, посочи още той. И бе категоричен, че България трябва да изведе, като национален приоритет образованието. Пари има, приоритети няма, заключи той в Димитровград.