Над 10 кг контрабандни златни накити откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция "Митници"

На 5 март, на митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Кралство Нидерландия.

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в шофьорската кабина.

Иззеха златни и сребърни бижута за над 335 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

При последвалия физически контрол митническите инспектори откриват в камерата и в стената на хладилника, в чекмедже с хранителни продукти  и в чанта за спешна помощ общо 31 пакета, опаковани с бяла хартия и прозрачно тиксо, съдържащи изделия от жълт и бял метал.

Агенция "Митници"

Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 10.267 кг са от 14- и 22-каратово злато на стойност 1 070 712 лева. Шофьорът - турски гражданин и контрабандно пренасяните златни бижута са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково.