Хасковски деца с пет награди от престижен конкурс
Хасковски деца с пет награди от престижен конкурс / Младежки център - Хасково

С пет награди се завърнаха възпитаниците на школата по етнография, история и народно приложно изкуство при Младежки център -Хасково от националния конкурс „От Коледа до Васильовден". Награждаването се проведе в Двореца на децата в София.

Конкурсът се организира за 15-та поредна година от Министерство на образованието и науката и  Национален дворец на децата  и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

В трите направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество участваха ученици от 7 до 18 г. От 78 участници в раздела за литературно творчество второ място бе присъдено на Петя Делчева от 4 клас от ОУ „Свети Иван Рилски" за приказката й „Коледа е, стават чудеса".Тодор Иванов от 8 клас на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров" бе класиран на първо място за автентичната си сурвачка от леска.За своята кукла Таня Тончева, ученичка от 8 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров" бе класирана на второ място.Трето място в раздел геги и коледарски торбички зае Мая Нанева, ученичка от 7 клас на ОУ „Свети Иван Рилски".

Единайсетокласничката Благовеста Нанева от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров" се класира на трето място в раздел керамика със своя коледар от глина, което й донесе и национална стипендия за изявени деца в размер на 135 лв. на месец за една календарна година.

„Посвещаваме поредните свои успехи на 20-годишнината от създаването на школата, която ще честваме на 21. 12. 2013 г. в Концертна зала на Младежки център от 17 часа. Каним всички свои настоящи и бивши възпитаници, приятели и съмишленици да празнуват заедно с нас" - каза Нели Арнаудова - ръководител на школата по етнография.