Хасково отбелязва Деня на редките болести
Хасково отбелязва Деня на редките болести / Darik News, архив

Деня на редките болести 28 февруари ще отбележат и тази година в Хасково. От 10 ч. днес във филиала на Тракийския университет, зала „Флорънс Найтингейл”, предстои среща-разговор с участието на специалисти по здравни грижи, преподаватели, студенти, пациенти и граждани. Проучване на студенти и преподаватели от хасковския филиал за необходимостта от информираност на обществото по проблемите на редките болести ще представи Клементина Димова. За проблемите пред болните от муковисцидоза ще говори председателят на асоциация „Муковисцидоза” Светлана Атанасов. Режисьорът Екатерина Костова ще представи документалния филм „+ ЕДИН ЖИВОТ“, създаден в кампанията „Муковисцидоза-да добавим живот“. Каузата, целите и проектите на Сдружение „Защо Доброволец“ ще коментира Тео Батуров.

За 11:30 ч. е обявено началото на информационна кампания с щанд за брошури за редките болести. В 12 ч. организаторите канят хасковлии: присъединете се към нас, да вдигнем заедно ръце и да пуснем в небето балоните на надеждата.

За осма поредна година в последния ден от февруари отбелязваме Международния ден на редките болести. Те засягат около 6 на сто от българите или приблизително 400 000 души. Към днешна дата са регистрирани повече от 7000 редки заболявания. 85% от тях се предават по генетичен път, а едва за 5 на сто съществува лечение.

„Ден след ден, ръка за ръка” е мотото на събитията, които ще се проведат в 16 града на страната. То напомня за ежедневните трудности, пред които са изправени страдащите от редки заболявания и за обществената подкрепа, от която имат нужда.