Екстрадират подстрекателите на размириците в харманлийския  лагер
Екстрадират подстрекателите на размириците в харманлийския лагер / Дарик радио, Хасково, Архив
Екстрадират подстрекателите на размириците в лагера
91357
Екстрадират подстрекателите на размириците в лагера
  • Екстрадират подстрекателите на размириците в лагера

Подстрекателите на размириците в харманлийския лагер ще бъдат откарани в център от закрит тип и след това екстрадирани. Това съобщи след оперативка с ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на МВР в лагера премиерът в оставка Бойко Борисов.

След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и близо 400 души задържани

Стана ясно, че започват огледи на следователи и прокурори, заедно с криминалисти. На вандалите, провокирали размириците, ще бъдат повдигнати обвинения.

Борисов подчерта, че трябва да се прави разграничение между бежанците и икономическите мигранти, предимно от Афганистан и Пакистан. "Ние като народ винаги сме били толерантни към жените, децата, бягащите от войната и дори и в Харманли към тези хора така са се отнасяли. Тук обаче, има и друга група - по различен начин ги наричат: едни икономически, едни мигранти - преди всичко от Афганистан и Пакистан, между 15 и 30-годишни, ходят на групи, не спазват никакви правила, много трудно е да им се установи самоличността дори", каза Борисов.

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)

При създалото се напрежение в лагера афганистански групи биели сирийците в центъра, за да излизат да се бунтуват, допълни той.

По думите на премиера в оставка българското правителство вече е направило заявка за декември за първи самолет, с който да бъдат екстрадирани мигранти, предимно афганистанци.

При сблъсъка между настанените в лагера и силите на реда са пострадали леко 24 полицаи. През нощта в лагера отново влезе жандармерия, която да съдейства на медицинските лица да бъдат прегледани халетата за ранени бежанци, съобщи още Борисов.

Той благодари на харманлийци и хората, които се бяха събрали пред вратите на лагера, че са се разотишли без да провокират допълнително напрежение.

Какво още каза Борисов чуйте в звуковия файл