Делото Войводово отива в Страсбург
Делото Войводово отива в Страсбург / netinfo

Върховният административен съд отказа връщане на делото"Войводово" за ново разглеждане и потвърди решението на Административния съд в Хасково, според което резултатите от изборите в селото са валидни и не се налага касирането им.

Припомняме, че три дни след изборите, в селото бяха открити 50 бюлетини в шкаф, което постави под съмнение валидността им. В печката в селския клуб бяха открити неопределен брой изгорени бюлетини, като за тези факти бе образувано и досъдебно производство.

Адвокатът на жалбоподателя - кандидата за кмет от БСП Зоя Миронова, Тодор Ташев заведе дело в Хасковския административен съд за касиране на вота. Съдът не допусна доказателствените искания, които са в подкрепа на твърдените от нас нарушения, и същите, обуславящи недействителността на резултатите, каза адвокат Ташев.

Мотивът ни да искаме от ВАС да не потвърди решението на Хасковския административен съд, бе разминаването на фабричните номерата на протоколите, които са получили в Общинската избирателна комисия в събота и тези, които са предадени отново на ОИК в неделя. В съдебно заседание пред ВАС бе представен нов документ за предоставяне на нови протоколи на СИК, като това доказателство бе оспорено от нас, но същото бе прието от съда, въпреки че при оспорването единственият способ за доказване автентичността на този втори протокол е наличието на оригинала на същия в изборните чували. Това бе още едно основание за искане за връщане на делото и отваряне на изборните чували.

Адвокат Ташев е категоричен, че делото ще бъде представено за разглеждане пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Получили сме и писмо от омбудсмана на Република България, като същият изразява подкрепа за активната ни гражданска позиция и счита за обосновано търсенето на защита на правата, както самият той нееднократно е взел становище по отношение процедурата за провеждане на избори и законови формулировки, препятстващи правото на избор на отделния гражданин, каза още Тодор Ташев.