БСП-Димитровград издигна лидера си за кмет, Висшият партиен съвет застана зад Хаджииванов?
БСП-Димитровград издигна лидера си за кмет, Висшият партиен съвет застана зад Хаджииванов? / netinfo
БСП-Димитровград издигна кандидатурата на лидера си Димитър Петров за кмет на общината, въпреки че Изпълнителното бюро на партията препоръча червените да подкрепят настоящия градоначалник Димитър Хаджииванов.

Решението е прието от Общинския партиен съвет на разширено заседание с участието на партийните секретари. Самостоятелна партийна кандидатура, промяна на сегашното управление и по-млади хора във властта поискаха 95% от активистите, които се изказаха на форума, заяви пред Дарик общинският лидер на социалистите Димитър Петров. Той допълни, че при проведено преди да се стигне до окончателното решение допитване, 52 от основните партийни организации са се обявили за неговата кандидатура и само 2 за подкрепа на Димитър Хаджииванов.

Издигнатият от БСП кандидат за кмет на Димитровград Димитър Петров е определен и за водач на червената съветническа листа. Втори е Христо Цветков, трети е Веселин Тодоров, който е безпартиен. Всички кандидати за съветници до десето място в листата са на възраст под 50 години и не са били в местния парламент повече от един мандат, коментира Димитър Петров. Освен представители на гражданската квота в листата са включени и кандидати от Българския антифашистки съюз. БСП преговаря и със Зелената партия, съобщи общинският партиен лидер. Поне 9 места в следващия общински съвет е амбицията на димитровградските социалисти.

Димитър Петров заяви, че няма информация дали кандидатурата му за кмет на Димитровград е внесена за утвърждаване във Висшия партиен съвет днес. Няма механизъм, по който централното ръководство на БСП да наложи кандидат за кмет, който не е излъчен от местната организация, категоричен е Петров.

По информация на Дарик обаче Висшият съвет на БСП днес е коментирал казуса с кметската номинация в Димитровград. Националното партийно ръководство е отменило решението, с което общинският съвет е кандидатирал местния председател Димитър Петров за кмет на Димитровград и е застанало зад независимата кандидатура на настоящия градоначалник Димитър Хаджииванов.