Болката отляво на Маргарита Петкова в хасковската библиотечна седмица
Болката отляво на Маргарита Петкова в хасковската библиотечна седмица / netinfo

С представяне на поетичната книга на Маргарита Петкова „Болката отляво” продължава днес библиотечната седмица в Хасково. Стихосбирката ще бъде представена от 17.30 ч. днес в зала „Хасково”.

Библиотечната седмица в регионална библиотека „Христо Смирненски” стартира с откриването на изложба „И ний сме дали нещо на света”, подредено във фоайето й. Изложбата е посветена на 1190 г. от рождението на Св. Константин - Кирил Философ, 1130 г. от пристигането на учениците на Кирил и Методий в България и 160 г. от първото честване на 24 май, като Ден на българските просветители Кирил и Методий.

"Болката отляво" на Маргарита Петкова в хасковската библиотечна седмица
netinfo

9-те витрини от експозицията показват историческа и художествена литература, репродукции на икони и фрески от IX до средата на ХХ в. с изображения на солунските братя и техните ученици, снимки на някои от най-известните им паметници, както и музикални записи, киноенциклопедии и списания с кадри от филмите „Константин Философ” и „Борис I”.

"Болката отляво" на Маргарита Петкова в хасковската библиотечна седмица
netinfo

Най-старото издание, показано в изложбата, е „Житие на свети Климента Охридски” на архиепископ Теофилакт Охридски, отпечатано в София през 1916 г.