Биография на времето представи математикът Малин Димовски
Биография на времето представи математикът Малин Димовски / DarikNews, Архив

Втората си книга- „Биография на времето” представи снощи в библиотека „П. Пенев”  дългогодишният преподавател по математика, директор на учебни заведения, началник на отдел „Просвета”, секретар на ГНС и заместник-кмет Малин Димовски. Така той отбеляза своята 80-годишнина. Почетен знак на Димитровград му връчи кметът Иво Димов, който е и негов възпитаник от минния техникум. Грамота за „Почетен читател” получи от екипа на градската библиотека още Димовски. Водещ на юбилейната вечер бе директорът „Хуманитарни дейности” в общинската администрация Антоанета Шаркова. Рецензент на книгата е поетът Кръстю Кръстев, който я представи пред препълнената зала на библиотеката. Колеги на Малин Димовски, негови ученици, роднини и приятели дойдоха да го поздравят.

„Биография на времето” в 190 стр. разказва за Димитровград и представя някои от емблематичните му сгради и обекти- площад „България”, 14-етажното кметство, ритуалният комплекс, Ротондата (сега зала „Гросето”), бившият Партиен дом, паметникът на Георги Димитров, булевард „Раковски”- галерия на открито, бул. „България”, бул. „Благоев”, художествената галерия, гара Каяджик, гаровия площад, дом-музей „П. Пенев” и др. Ползвани са материали от периодичния печат, Окръжният архив, този на общината, библиотеката и музея, краткият исторически сборник на ак. Гюзелев и др. В заключение Малин Димовски включва анкета „Какво е за вас Димитровград”, както и „Определения за Димитровград”.

Книгата е реализирана с финансовата подкрепа на 10 спонсори, сред които председателят на местния парламент Стефан Димитров,кметът Иво Димов, общинските съветници Катя Панева и Димитър Петров, инж. Храбър Стоянов, Митю Вълчев, сем. Василка и Господин Господинови, инженерите Валя и Красимир Трайкови и др. Снощи авторът благодари на всички тях за помощта, както и на заетите в библиотеката и музея.

Малин Димовски е роден на 6.12.1933 г. в с. Мурено, област Перник. Завършва математика в софийския университет. През 1949 г., още юноша, е бригадир в Димитровград. От 1957 г. започва работа в системата на образованието в младия тогава град, където преминава целият му трудов стаж, като 13 г. е на различни длъжности в общинската администрация. Носител е на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степен, на почетен знак за 25-годишнината на Димитровград, на почетни знаци от всички негови побратимени градове.

 

Първата му книга бе сборникът „Отвъд предела” за народния певец Георги Горелски.